1. Masukkan sebatang sudu kecil ke dalam periuk semasa merebus atau memasak daging.
2. Memasukkan beberapa helai daun nangka ke dalam masakan atau air rebusan daging,
3. Masukkan panadol ke dalam rebusan daging.
4. Masukkan beberapa tangkai daun betik ke dalam masakan untuk melembutkan daging.
5. Masukkan kepingan tempe ke dalam masakan dan biarkan.
6. Perap daging yang telah dipotong dengan sedikit cuka makan selama lebih kurang 15 minit. Kemudian toskan hingga kering dan masak seperti biasa.
7. Masukkan keratan batsng ubi kayu yang telah dibersihkan ke dalam periuk ketika ia sedang mendidih sahaja. Biarkan selama 10 – 15 minit, kemudian angkat serta asingkan batang ubi kayu tersebut.
8. Gaul daging bersama tepung dan perap dengan kicap selama 30 minit sebelum dimasak.
9. Tumbuk sehingga lumat buah keras, kemudian masukkan ke dalam ramuan gulai daging.
10. Carik-carikkan daun pisang dan masak bersama daging.
11. Rebus daging dengan pati santan kelapa hingga mendidih.
12. Potong daging dengan cara yang betul
*SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment