Saturday, 14 September 2019

PETUA DAN KHASIAT DAUN KARI.



Daun kari memang tak leh lari dengan masakan. Kalau nak masak gulai kari tak sah kalau tak masukkan daun ni.

Ada gak yang ambil pucuknya untuk di buat ulam. Ermm memang sedap makan dengan nasi panas.

Ramai yang tahu pucuk dan daun ni berkhasiat tapi apa khasiatnya yer.

Ok Atie terangkan sikit.

Khasiat pemakanan dipercayai terkandung dalam daun kari adalah karbohidrat, tenaga, serat, kalsium, zat besi, mineral dan pelbagai vitamin seperti C, A, B dan E.Dan nutrisi ni baik untuk kulit dan usus.

Khasiat Daun Kari
------------------------------

- Atasi penyakit Diabetes
- Awet muda
- Buang angin
- Bagus untuk gigi dan tulang
- pencegah anemia
- Rawat cirit birit
- Meredakan muntah
- Tambah selera makan
- Ubat sembelit
- Atasi jangkitan kulit
- Ubat bisul
- Rawat rambut

Petua pertumbuhan rambut

1. Melebatkan Rambut

- Ambil daun kari dan keringkan.
- Tumbuk halus dan campurkan dengan yogurt.
- Sapukan pada kulit kepala. Biarkan selama 5 minit kemudian cuci.

2. Cegah Uban Kepala

- Tumbuk daun kari dam campurkan dengam minyak zaitun.
- Sapu pada rambut beruban
- Biarkan sekejap dan cuci

Banyak betol khasiat nya. Jom pasni kita Amalkan makan pucuk kari setiap hari.

No comments:

Post a Comment